Porady

Zamrażarka skrzyniowa – jaką wybrać na zaplecze lokalu gastronomicznego?

Zamrażarka skrzyniowa – jaką wybrać na zaplecze lokalu gastronomicznego?

Mrożenie to jeden z najefektywniejszych sposobów na konserwację żywności. Wymaga jednak zastosowania odpowiedniego sprzętu. W lokalach gastronomicznych dobrze sprawdzają się zamrażarki skrzyniowe. Jakie są największe atuty tych urządzeń? Na co zwrócić uwagę, by wybrać dobry sprzęt?

Zamrażarki skrzyniowe – dlaczego warto?

Mrożenie nie tylko opóźnia psucie się produktów i zapobiega namnażaniu się mikroorganizmów, ale również pozwala zachować wartości odżywcze przechowywanej żywności. Nic więc dziwnego, że często jest jedną z najchętniej wykorzystywanych metod konserwacji warzyw, owoców, ryb mięsa i gotowych potraw w lokalach gastronomicznych. Pozwala bowiem zachować odpowiednią jakość i świeżość produktów oraz serwowanych dań, a także ograniczyć konieczność częstego robienia zakupów.

Żeby jednak mrożenie przyniosło zakładane efekty, żywność musi być przechowywane w odpowiednich warunkach. Te zaś zapewnią wysokiej jakości zamrażarki skrzyniowe. Dlaczego warto z nich korzystać?

Zamrażarki skrzyniowe są przede wszystkim tańsze od swoich szufladowych odpowiedników. Bez trudu więc znajdziesz atrakcyjne cenowo urządzenie z klasą energetyczną A++ lub A+++. Przełoży się to na niższe zużycie prądu, a tym samym ograniczy koszty prowadzonej działalności. Ponadto, dzięki swojej konstrukcji zamrażarki skrzyniowe pomieszczą nawet produkty o nietypowych kształtach. Nie można im również odmówić sprawności działania. Mrożą szybko i efektywnie.

Zamrażarki skrzyniowe – na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu do gastronomii?

Dzięki dużemu zróżnicowaniu sprzętowemu z łatwością można znaleźć zamrażarkę skrzyniową, która będzie odpowiadać specyfice i potrzebom prowadzonej działalności gastronomicznej. Żeby dobrze wybrać, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na pojemność sprzętu. Im więcej żywności chcesz mrozić, tym większą pojemność powinna mieć zamrażarka skrzyniowa. W internecie znajdziesz zarówno modele 90-litrowe, jak i przekraczające 500 litrów.

Pamiętaj jednak, że im większa pojemność sprzętu, tym większe jego rozmiary. Przy wyborze urządzenia musisz więc wziąć pod uwagę także to, jak dużą ilością wolnego miejsca dysponujesz.

Z uwagi na fakt, że zamrażarki skrzyniowe to sprzęty, które najczęściej pracują przez cały rok, należy bacznie przyjrzeć się ich klasie energetycznej. Najdroższe, a zarazem optymalne pod względem energetycznym są modele A+++ i A++. Zużywają one bowiem najmniej prądu, a jednocześnie zapewniają wysoką efektywność działania.

Wybór zamrażarki skrzyniowej – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Przy wyborze zamrażarki skrzyniowej do lokalu gastronomicznego warto zwrócić uwagę także na oznaczaną gwiazdkami klasę zamrażania. Tylko sprzęty mające cztery gwiazdki pozwalają na przechowywanie żywności przez rok.

Przyjrzeć należy się także materiałom użytym do produkcji sprzętu. W lokalu gastronomicznym zamrażarka skrzyniowa może być narażona na różnego rodzaju uszkodzenia. Warto więc by wykazywała podwyższoną odporność na nie. Co więcej, powinna być wyposażona w solidny system otwierania pokrywy, który zachowa swoją sprawność, nawet pomimo intensywnego otwierania i zamykania, z jakim ma się do czynienia w użytku profesjonalnym.

Producenci zamrażarek skrzyniowych coraz chętniej sięgają po nowe technologie. Dotykowy panel ułatwiający sterowanie sprzętem czy też funkcja błyskawicznego mrożenia – to tylko niektóre dostępne udogodnienia, w jakie coraz częściej są wyposażane te urządzenia.

Similar Posts