Idealna patelnia - na co zwrócić uwagę?Porady 

Idealna patelnia – na co zwrócić uwagę?

Dobra patelnia jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Ponieważ smażenie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów obróbki kulinarnej, prawdopodobnie będziemy sięgać po nią niemalże codziennie. Warto zatem poszukać modelu, który będzie pozwalał nam w łatwy sposób przygotować ulubione posiłki. Dobrą inwestycją mogą okazać się patelnie nieprzywierające, umożliwiające przygotowanie zdrowszych dań z użyciem mniejszej ilości tłuszczu.

Zastosowanie patelni

Obecnie w sklepach oprócz klasycznych patelni z płaskim dnem i niewysokimi ściankami znajdziemy również patelnie głębokie, grillowe oraz specjalne patelnie do jajek, omletów, naleśników, ryb i wielu innych potraw. Decydując się na konkretny model warto zastanowić się do czego najczęściej będziemy go wykorzystywać, tak aby nasze gotowanie było jak najbardziej komfortowe i efektywne. Sprawdź różne patelnie na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html

Materiał z jakiego wykonana jest patelnia

W zależności od materiału z jakiego wykonano patelnię będzie ona miała inny czas nagrzewania, zdolność utrzymywania ciepła i odporność na uszkodzenia. Patelnie aluminiowe nagrzewają się szybko, ale tak samo szybko tracą ciepło. Co więcej muszą być zabezpieczone odpowiednią powłoką teflonową ponieważ w wysokich temperaturach mogą wydzielać szkodliwe związki. Patelnie stalowe, są bardzo odporne na uszkodzenia, ale mają długi czas nagrzewania. Dodatkowo w trakcie smażenia wymagają użycia tłuszczu. Patelnie żeliwne są bardzo wytrzymałe i dobrze trzymają ciepło, jednak z powodu porowatej powierzchni ich czyszczenie może być czasochłonne. Patelnie tytanowe są produktami z najwyższej półki, które cechuje bardzo wysoka odporność na uszkodzenia. Patelnie miedziane produkowane są z myślą o profesjonalistach. Bardzo łatwo się nagrzewają oraz dobrze utrzymują ciepło.

Patelnie nieprzywierające – jaką powłokę wybrać?

Oprócz umożliwienia ograniczenia dodatku tłuszczu do smażenia, powłoka wpłynie również na szybkość nagrzewania się patelni i jej odporność. Powłoka teflonowa jest jedną z najpopularniejszych na ryku i najbardziej wrażliwych na zarysowania. Warto zatem zwrócić uwagę na jej grubość. Powłoka ceramiczna cechuje się wyższą odpornością na temperatury i uszkodzenia, oraz równomiernym nagrzewaniem się. Powłoka tytanowa jest również bardzo wytrzymała, a w połączeniu z powłoką ceramiczną staje się wyjątkowo śliska i odporna na przywieranie. Należy jednak zauważyć, że patelnie z tego rodzaju powłoką są drogie. Powłoka marmurowa jest odporna na zarysowania i odkształcenia, a także przyśpiesza proces smażenia i wymaga użycia minimalnej ilości tłuszczu. Jej jedyną wadą jest waga, która sprawia, że patelnia jest ciężka. Ofertę patelni nieprzywierających sprawdzisz na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-nieprzywierajace-1141.html

Przeczytaj również

Leave a Comment