Kuchnia indukcyjna – czy warto ją mieć? Zalety i wadyPorady 

Kuchnia indukcyjna – czy warto ją mieć? Zalety i wady

Przebojem wdarły się do domów oraz mieszkań i szybko stały się obiektem westchnień każdego wielbiciela gotowania. Kuchnie indukcyjne, bo o nich mowa, wyróżniają się nie tylko elegancją, ale i funkcjonalnością. Jakie możliwości oferują? Czy każda kuchnia indukcyjna to odpowiedni wybór? Na co warto się zdecydować?

Kuchnia indukcyjna – główne zalety

Gotowanie wcale nie musi być przykrym obowiązkiem, pod warunkiem że będziesz dysponować odpowiednim sprzętem. Kluczem do sukcesu jest bez dwóch zdań odpowiednia kuchnia indukcyjna. Pozwoli Ci ona na sprawne przygotowywanie posiłków dla całej rodziny i przyjaciół. W odróżnieniu od płyty indukcyjnej jest to wolnostojące urządzenie. Sprawdza się więc wszędzie tam, gdzie zastosowanie sprzętu do zabudowy nie jest możliwe.

Jej dodatkowym atutem jest atrakcyjna cena. Zazwyczaj bowiem jest tańsza od płyty indukcyjnej. Wśród jej innych zalet wymienić można:

  • energooszczędność – kuchnie indukcyjne cechują się niskim poborem prądu, na co wpływ ma fakt, że ogrzewają jedynie spód naczynia, a nie całą powierzchnię palnika. W efekcie nie marnują energii elektrycznej,
  • bezpieczeństwo – brak gazu eliminuje ryzyko wybuchu i zatrucia. Co więcej, modele indukcyjne szybko stygną, co zmniejsza prawdopodobieństwo poparzenia się po zakończeniu użytkowania palnika,
  • szybkość gotowania – sprzęt wykorzystujący zjawisko indukcji elektromagnetycznej nie tylko szybko stygnie, ale równie sprawnie się nagrzewa. Zdecydowanie przyspiesza to proces gotowania, zwłaszcza w porównaniu z kuchniami gazowymi,
  • łatwość czyszczenia – dzięki odpowiedniej powłoce jedzenie nie przywiera do sprzętu, a usuwanie zabrudzeń jest proste i nie wymaga stosowania silnych detergentów,
  • nowoczesny wygląd – kuchnie indukcyjne mają błyszczące wykończenie, które prezentuje się bardzo elegancko. Same w sobie są więc ozdobą kuchni.

Indukcja – niedogodności

Kuchnia indukcyjna ma tę wadę, że wymaga zastosowania odpowiednich garnków. W przeciwnym razie nie zadziała. Do ich produkcji używa się metali, które przyciągają magnes, czyli stali lub żeliwa. Producenci decydują się również na umieszczenie ferromagnetycznego materiału jedynie w dnach garnków, co pozwala obniżyć ich ceny.

Jak jednak określić, czy dany garnek jest przystosowany do użytku na kuchni indukcyjnej? Wystarczy sprawdzić, czy na jego dnie lub opakowaniu znajduje się symbol indukcji. Przedstawia on zwojnicę (cewkę). Co ważne, na rynku nie brakuje garnków i patelni przeznaczonych na indukcję. Są to nie tylko klasyczne rozwiązania, ale również szybkowary, modele do gotowania na parze, woki czy też patelnie grillowe.

Kuchnia indukcyjna – jak wybrać odpowiedni model?

Kuchnie indukcyjne to sprzęty, które charakteryzują się sporym zróżnicowaniem. Wybór odpowiedniego modelu to zatem nie lada wyzwanie. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na liczbę palników. Na rynku dostępne są bowiem zarówno mini kuchenki z jednym palnikiem, jak i modele cztero-, a nawet pięciopalnikowe. To, na jakie rozwiązanie się zdecydujesz, zależy od Twoich indywidualnych potrzeb.

Przy wyborze optymalnego modelu warto również sprawdzić, czy został on wyposażony w funkcję booster. Chociaż kuchnie indukcyjne szybko się nagrzewają, dzięki temu rozwiązaniu możesz dodatkowo przyspieszyć ten proces. Zdecydowanie usprawnia to podgrzewanie potraw czy też zagotowywanie wody.

Jeśli dysponujesz niewielką ilością wolnej przestrzeni na kuchennym blacie, dobrze przyjrzyj się również rozmiarom sprzętu. Wówczas zyskasz pewność, że urządzenie na pewno zmieści się w wyznaczonym miejscu.

Przeczytaj również

Leave a Comment