RTV i AGD

Jak wybrać kuchenkę indukcyjną?

Jak wybrać kuchenkę indukcyjną?

Kuchnie gazowe zdecydowanie odchodzą już do lamusa. I mimo że znajdą się wśród nas jeszcze tacy, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez płomienia pod garnkiem, to należą zdecydowanie do wyjątków. Wydaje się więc, że kuchenka indukcyjna to najbardziej sensowny wybór.

Kilka słów o indukcji

Płyta indukcyjna różni się od gazowych i elektrycznych przede wszystkim sposobem działania – to nie płyta się nagrzewa, ale spód naczynia i znajdująca się w nim potrawa. Jest to zasługa szybkozmiennego pola elektromagnetycznego, które generują cewki umieszczone pod powierzchnią blatu. Sama szklana płyta wygląda bardzo stylowo i elegancko. Łatwiej ją również utrzymać w czystości, ponieważ rozlane potrawy nie przypalają się i nie przywierają do powierzchni płyty. Dzięki temu kuchenka indukcyjna jest zdecydowanie ekonomiczniejsza.

Szukasz kuchenki indukcyjnej? Zajrzyj na stronę https://gastromix.pl/3201-kuchenki-indukcyjne.

Wielkość kuchni i liczba domowników

Tym kierujemy się zawsze, ilekroć kupujemy nową kuchenkę. To zrozumiałe, że do małej kawalerki i dla jednej osoby nie potrzebujemy dużej płyty z czterema polami grzewczymi. No, chyba że mamy takie życzenie.

Dobrze się jednak składa, bo kuchenka indukcyjna produkowana jest we wszystkich możliwych rozmiarach oraz z różną ilością pól grzewczych. I na to warto zwrócić uwagę. Wybierzmy model najbardziej odpowiadający naszym potrzebom.

Rodzaje pół grzewczych

Kuchenka indukcyjna to także kilka rodzajów pół grzewczych. Cewki mogą mieć kształt koła, kwadratów, prostokątów, a ostatnio nawet plastrów miodu. Chodzi tutaj głównie o to, żeby jak najlepiej wykorzystać jej moc grzewczą, dlatego w najnowszych i droższych modelach spotyka się już pola łączone z wielu cewek w kształcie owalu lub prostokąta. Daje to jeszcze bardziej równomierne podgrzewanie naczyń oraz dowolność miejsca, w jakim postawimy naczynie.

Rodzaj szkła

Kuchenka indukcyjna to swego rodzaju również ozdoba kuchni. Szklana tafla prezentuje się bardzo nowocześnie i elegancko. Zazwyczaj do ich produkcji wykorzystywane są dwa rodzaje szkła: ceramiczne oraz zwykłe szkło hartowane, a różnią się właściwie tylko wykończeniem: mogą być matowe lub wykończone w połysku. Ten pierwszy wariant jest bardziej podatny na zarysowania. Płyta może być także wykończona frezem, metalową ramką lub zupełnie bez niczego.

Sterowniki oraz moc przyłączeniowa

Na te dwie rzeczy również warto zwrócić uwagę. Kuchenka indukcyjna może mieć różne zasilanie: 1-fazowe lub 3-fazowe o różnych wartościach napięcia elektrycznego. W sterownikach chodzi głównie

o to, gdzie są umiejscowione oraz, czy każde pole ma osobny sterownik – jest to zdecydowanie najwygodniejsze rozwiązanie.

Similar Posts