Dom i Ogród

Filtry do wody – dlaczego warto ich używać?

Twardość wody w naszych kranach nie jest problemem dla zdrowia, a raczej dla części urządzeń kuchennych. Czy więc warto kupować baterię filtrującą i używać jakichkolwiek filtrów do wody?

Twarda nie znaczy zła

Określenie twarda woda kojarzy nam się negatywnie, a nie do końca powinno tak być. O ile osad z wody, w której obecne są liczne jony metali wielowartościowych, może przyspieszać zużycie czajnika czy ekspresu do kawy, dla naszego organizmu nie musi być groźny. A o tym, czy dana woda z kranu jest odpowiednia do spożycia, dowiemy się we własnej gminie, bo ta ma obowiązek informować mieszkańców o zdatności wody do spożycia. Twardość wody jest tym parametrem, który obligatoryjnie musi być badany zarówno przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne, jak i Państwową Inspekcję Sanitarną. Dopuszczalny zakres twardości wody, określany w przeliczeniu na węglan wapnia, wynosi od 60 do 500 mg/l. 

Inne zanieczyszczenia w wodzie

Zdrowotnym powodem, dla którego ważne jest badanie wody, jaką spożywamy, jest występowanie w niej innych zanieczyszczeń, które mogą zmieniać smak. Piasek, drobne osady, zanieczyszczenia chemiczne; to wszystko może znajdować się w zdatnej do picia wodzie kranowej. O ile jeszcze kilka lat temu filtrowanie wody wydawało się być bardzo kosztownym, skomplikowanym procesem, dziś filtry dostępne są dla każdego. Można je montować bezpośrednio do sieci wodociągowej, ale można też kupić urządzenia typu dzbanek czy butelka filtrująca. 

Cena filtra a oszczędność i ekologia zakupów 

Wbrew pozorom dzbanek filtrujący nie kosztuje dużo, a oszczędność można zobaczyć, przeliczając koszt zakupu dzbanka i filtra w przeliczeniu na zgrzewki wody butelkowanej. To, co niemniej istotne, to fakt, że minimalizujemy dodatkowo zużycie plastiku, jaki codziennie trafia do naszych śmietników. Warto zdać sobie sprawę z tego, że często do zakupu wody mineralnej w sklepie zachęca nas określenie: źródlana, mineralizowana itp., ale zadajmy sobie pytanie, kto z nas czyta wnikliwie informacje zawarte na etykiecie wody butelkowanej?

Jaki filtr do wody?

Do gotowania czy przygotowywania kawy w ekspresie powinno się używać wody przefiltrowanej, bo wówczas obecny w niej osad zostanie usunięty jeszcze przed tym, nim trafi do garnka czy czajnika. Dzięki zamontowanej na stałe w kuchni baterii mamy pewność, że użycie wszelkiego rodzaju odkamieniaczy nie będzie nam już potrzebne. Nowoczesne trójdzielne baterie filtrujące to nie tylko przydatne, ale bardzo estetyczne urządzenia, które dzięki wielostopniowej filtracji pozwalają pozbyć się z wody chloru, ołowiu i innych zanieczyszczeń chemicznych. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie wymiany kuchennej baterii, dedykowane są różne dzbanki filtrujące z wkładami, które pozwalają na szybki dostęp do oczyszczonej wody. Takie i inne urządzenia warto kupować u profesjonalnych dystrybutorów jak aquamelior.pl. Tam nie tylko mamy ogromny wybór nowoczesnych filtrów w różnej postaci, ale również dostęp do specjalistycznej wiedzy, która umożliwi nam dobór filtra zgodnie z naszymi potrzebami.

Similar Posts